• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Поради медсестри

/Files/images/Профілактика_2019-nCoV.png

Обережно - грип!

Профілактика грипу та вірусних інфекцій.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями ( ГРВІ), але є набагато не безпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом - коли хворий кашляє, чхає чи просто говорить. Як правило, радіус зони зараження навколо хворої людини - 2 метри. Хвора людина становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - в середньому 7 днів.

Симптоми, за якими необхідно звертатися до лікаря:

- підвищена температура тіла;

- біль у горлі;

- кашель;

- нежить;

- біль у м'язах.

Інфекційний контроль: прості речі рятують життя.

1.Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. При дотриманні кількох простих речей можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії.

2.Навіть при відсутності ознак хвороби:

3.Уникати скупчень людей

4.За необхідності користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від можливості інфекційного зараження.

5.Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси і бактерії

6.Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму.

7.Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь ріками.

8.Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушникам після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежиттю.

ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Раціональне харчування — один з найважливіших чинників, які забезпечують чування підвищує стійкість організму дітей проти різних захворювань і сприяє зниженню дитячої смертності. У дитячому віці воно має велике значення, оскільки, крім задоволення щоденних фізіологічних потреб в енергії та харчових речовинах, забезпечує процеси росту і розвитку дитячого організму. Кількісна недостатність та якісна неповноцінність раціону однаково негативно впливають на фізичний та нервово-психічний розвиток дітей.

Фізіологічні потреби дітей в енергії та харчових речовинах

У дітей у зв'язку з високою інтенсивністю процесів обміну основний обмін порівняно з дорослими людьми підвищений у 1,5—2 рази. Виходячи з цього, фізіологічні потреби дітей в енергії та харчових речовинах також вищі (табл. 1) і з віком зростають.

Загальна потреба дітей у білку становить 13 % загальної потреби в енергії. Частка тваринного білка в харчових раціонах дітей повинна становити 50 % загальної кількості білка в раціоні.

У дитячому харчуванні необхідно враховувати якісні особливості білків. Загальновизнано, що потребам дитячого організму найбільшою мірою відповідає молочний білок, який містить усі незамінні амінокислоти. Молоко містить усі необхідні для дитячого організму харчові речовини і тому воно повинно бути обов'язковим продуктом у дитячому харчуванні. Для дітей ясельного віку необхідно, щоб в щоденному харчовому раціоні було не менше 600—700 мл молока, в раціоні школярів — 500 мл.

Таблиця 1

Фізіологічні потреби дітей в енергії та основних харчових речовина

Вікова група, роки

Енергія

ккал

Білки

Жири, г

Вугле­води, г

( тваринні)

МДж

всього

1—3

1540

6,5

53

37

53

212

4—6

2000

8,4

65

33

58

305

6

2200

9,2

72

36

65

332

7—10

2400

10,0

78

39

70

365

11—13 хлопчики

2800

11,7

91

46

82

425

11—13 дівчатка

2550

10,7

83

42

75

386

14—17 хлопчики

3200

13,4

104

52

94

485

14—17 дівчатка

2650

11,1

86

43

77

403

Незамінний білок

М’ясо для малюків-дуже важливий продукт харчування. Адже повноцінні тваринні білки, деякі незамінні амінокислоти дитина може отримати тільки з м’ясом, оскільки їх немає ні в злаках, ні в овочах. Багато в м’ясі й інших важливих поживних елементів, наприклад, солей фосфору, калію, магнію, вітамінів групи В. Багаті м’ясні продукти й на добре засвоюване залізо.
У харчуванні дітей найчастіше використовують яловичину, телятину, нежирну свинину, м’ясо курки та кроля. Можна дати крихітці й нежирну баранину, оленину або м’ясо індички. Вибираючи м’ясо для дитячих страв, треба пам’ятати, що білки м’язової тканини засвоюються значно краще, ніж білки сполучної тканини, з якої складаються сухожилля, плівки, суглобові сумки. Найбільше сполучної тканини в грудній, шийній, черевній частинах і кінцівках. Таке м’ясо абсолютно непридатне для годування дітей раннього віку: його доводиться варити дуже довго, внаслідок чого втрачається багато цінних поживних речовин.
Проте й дуже жирне м’ясо теж не для дитячого раціону. Жири м’яса засвоювати важко, особливо дітям раннього віку. Краще віддати перевагу м’ясу з невеликим вмістом жиру (приблизно 4-9%). Свиняча і яловича вирізки багатші на цінний білок, тоді як, наприклад, грудинка містить більше жиру. А з курячим м’ясом навпаки: грудинка набагато менш жирна, ніж стегенця.
Мінеральних речовин у м’ясі близько 1 %. Особливо воно багате на калій: у 100 г продукту його міститься до 350 мг. Порівняно багато, особливо в телятині та свинині, вітамінів групи В.
Залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється втричі краще, ніж залізо з овочів і фруктів. Особливо багато цього елемента в печінці. Наприклад, у 100 г яловичої печінки міститься близько 7мг заліза, в 100 г свинячої-понад 20 мг.
Батьки часто запитують, чи можна давати дітям ковбасу. Справа в тому, що ковбасні можна вживати тільки після 2-3 років. Для повсякденної їжі підходять варені ковбаси з мінімальним вироби, особливо виготовлені зі свинини, містять дуже багато жиру. Такі продукти дітям вмістом жиру (яловича, дієтична, домашня) або сосиски та сардельки з яловичини. Школярам можна зрідка давати шинку, грудинку, корейку та інші подібні продукти. Проте при цьому намагайтеся не перевищувати норм жиру, рекомендованих для дитячого раціону.

Пам’ятка для батьків

Як запобігти харчовим отруєнням

/Files/images/97ae51377f1f.png

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.

- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

- незнайомих підземних джерел тощо.Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер,

Кiлькiсть переглядiв: 424