Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом - коли хворий кашляє, чхає чи просто говорить. Як правило, радіус зони зараження навколо хворої людини - 2 метри. Хвора людина становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - в середньому 7 днів.
Симптоми, за якими необхідно звертатися до лікаря:
- підвищена температура тіла;
- біль у горлі;
- кашель;
- нежить;
- біль у м'язах.
Інфекційний контроль: прості речі рятують життя.
1.Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. При дотриманні кількох простих речей можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії.
2.Навіть при відсутності ознак хвороби:
3.Уникати скупчень людей
4.За необхідності користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від можливості інфекційного зараження.
5.Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси і бактерії
6.Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму.
7.Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь ріками.
8.Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушникам після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежиттю.
ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
Раціональне харчування — один з найважливіших чинників, які забезпечують чування підвищує стійкість організму дітей проти різних захворювань і сприяє зниженню дитячої смертності. У дитячому віці воно має велике значення, оскільки, крім задоволення щоденних фізіологічних потреб в енергії та харчових речовинах, забезпечує процеси росту і розвитку дитячого організму. Кількісна недостатність та якісна неповноцінність раціону однаково негативно впливають на фізичний та нервово-психічний розвиток дітей.
Фізіологічні потреби дітей в енергії та харчових речовинах
У дітей у зв'язку з високою інтенсивністю процесів обміну основний обмін порівняно з дорослими людьми підвищений у 1,5—2 рази. Виходячи з цього, фізіологічні потреби дітей в енергії та харчових речовинах також вищі (табл. 1) і з віком зростають.
Загальна потреба дітей у білку становить 13 % загальної потреби в енергії. Частка тваринного білка в харчових раціонах дітей повинна становити 50 % загальної кількості білка в раціоні.
У дитячому харчуванні необхідно враховувати якісні особливості білків. Загальновизнано, що потребам дитячого організму найбільшою мірою відповідає молочний білок, який містить усі незамінні амінокислоти. Молоко містить усі необхідні для дитячого організму харчові речовини і тому воно повинно бути обов'язковим продуктом у дитячому харчуванні. Для дітей ясельного віку необхідно, щоб в щоденному харчовому раціоні було не менше 600—700 мл молока, в раціоні школярів — 500 мл.
Таблиця 1
Фізіологічні потреби дітей в енергії та основних харчових речовина Вікова група, роки | Енергія ккал | Білки | Жири, г | Вуглеводи, г ( тваринні) | МДж | всього |
1—3 | 1540 | 6,5 | 53 | 37 | 53 | 212 |
4—6 | 2000 | 8,4 | 65 | 33 | 58 | 305 |
6 | 2200 | 9,2 | 72 | 36 | 65 | 332 |
7—10 | 2400 | 10,0 | 78 | 39 | 70 | 365 |
11—13 хлопчики | 2800 | 11,7 | 91 | 46 | 82 | 425 |
11—13 дівчатка | 2550 | 10,7 | 83 | 42 | 75 | 386 |
14—17 хлопчики | 3200 | 13,4 | 104 | 52 | 94 | 485 |
14—17 дівчатка | 2650 | 11,1 | 86 | 43 | 77 | 403 |
Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:
- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.
- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.
- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.
- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.
- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.
- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».
- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.
- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.
- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.
- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).
- незнайомих підземних джерел тощо.Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер,